Targi w Chinach

enafsqarhyazeubebgcazh-CNzh-TWhrcsdanlettlfifrglkadeelhtiwhihuisidgaitjakolvltmkmsmtnofaplptrorusrskslesswsvthtrukurvicyyi

Od czasu wprowadzenia w Chinach polityki bezwizowego tranzytu 72 / 144-godzina, liczba odpowiednich krajów i portów rośnie

Jednak wielu obcokrajowców jest wciąż zdezorientowanych. Wymyślili wiele pytań, w tym najczęściej zadawane pytania: Czy mogę cieszyć się polityką? Jak długo mogę zostać i gdzie? Przyjrzyjmy się szczegółowo polityce.

Kto jest uprawniony do zwolnienia z obowiązku wizowego 72 / 144 (łącznie z krajów 53)?

Austria, Belgia, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Niemcy, Grecja, Węgry, Islandia, Włochy, Łotwa, Litwa, Luksemburg, Malta, Holandia, Polska, Portugalia, Słowacja, Słowenia, Hiszpania, Szwecja, Szwajcaria, Rosja, Wielka Brytania, Irlandia, Cypr, Bułgaria, Rumunia, Ukraina, Serbia, Chorwacja, Bośnia i Hercegowina, Czarnogóra, Macedonia, Albania, Monako, Białoruś, Stany Zjednoczone, Kanada, Brazylia, Meksyk, Argentyna, Chile, Australia, Nowa Zelandia, Republika Korei, Japonia, Singapur, Brunei, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Katar

Jakie są odpowiednie porty? A jakie obszary są otwarte na podróże?

➀ Porty dla zwolnienia z obowiązku wizowego 144 i obszary otwarte na podróże

➁ Porty dla zwolnienia z obowiązku wizowego 72 i obszary otwarte na podróże

Czego potrzebuję, aby pokazać urzędnikowi imigracyjnemu do kontroli podczas ubiegania się o tranzyt bezwizowy 72 / 144?

Pasażer zagraniczny uprawniony do tranzytu powinien dostarczyć urzędnikowi imigracyjnemu ważny paszport lub inny międzynarodowy dokument podróży oraz dalszy bilet do kraju trzeciego (regionu) z potwierdzoną datą i miejscem w godzinach 72 / 144 po przyjeździe, a także przylotu / odlotu szczegółowo wypełnione karty i powinny być gotowe odpowiedzieć na wszelkie pytania zadawane przez urzędników imigracyjnych.

Kiedy zaczynają się godziny bez wizy 72 / 144?

Po potwierdzeniu kwalifikacji do 72 / 144-godziny bezwizowego tranzytu, stacja kontroli imigracyjnej wyda zagranicznemu pasażerowi tymczasowe zezwolenie na wjazd. Następnie z 00: 00 następnego dnia po jego przybyciu do Chin może on pozostać w wyznaczonych miejscach bez chińskiej wizy na godziny 72 / 144.

Strona internetowa State Council English uruchomiła stronę z zapytaniami, aby ułatwić sprawy.

http://app.www.gov.cn/govdata/html5/2018/visafreetransit/pc/index.html

Wystarczy wejść do swojego kraju i portu wejściowego w Chinach, a następnie kliknąć przycisk wyszukiwania, aby zobaczyć:

Obowiązująca polityka bezwizowa

Obszary otwarte na podróże

Porty wejścia i wyjścia

[Wiadomości w skrócie]: Miara zwolnienia 72-hour Transit Visa dla cudzoziemców dla obywateli krajów 53 przeznaczonych dla kraju trzeciego (regionu) z zarezerwowanym lotem łączącym dociera do portu wejścia na lotnisko Baiyun w Guangzhou. Podczas okresu zwolnienia z obowiązku wizowego pasażer może poruszać się po terenie administracyjnym prowincji Guangdong.

P: Jakie wymagania muszą spełnić cudzoziemcy, aby ubiegać się o zwolnienie z tranzytu wizowego 72 w Międzynarodowym Porcie Lotniczym Guangzhou Baiyun?

Odp .: (1) Obywatele z krajów 45 w ramach programu 72-hour Transit Visa Exemption Program (Początki i cele podróży nie są ograniczone do takich krajów 45); (2) Cudzoziemcy z ważnymi międzynarodowymi dokumentami podróży i biletem lotniczym na lot łączony z potwierdzoną datą lotu i miejscem dla kraju trzeciego (regionu) opuszczającego Chiny na międzynarodowym lotnisku Guangzhou Baiyun w godzinach 72; (3) Zakres pobytu podczas zwolnienia z obowiązku wizowego jest ograniczony do obszarów administracyjnych prowincji Guangdong.

P: Co 53 to kraje?

Odp .: Austria, Belgia, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Niemcy, Grecja, Węgry, Islandia, Włochy, Łotwa, Litwa, Luksemburg, Malta, Holandia, Polska, Portugalia, Słowacja, Słowenia, Hiszpania, Szwecja, Szwajcaria, Rosja, Wielka Brytania, Irlandia, Cypr, Bułgaria, Rumunia, Ukraina, Serbia, Chorwacja, Bośnia i Hercegowina, Czarnogóra, Macedonia, Albania, Monako, Białoruś, Stany Zjednoczone, Kanada, Brazylia, Meksyk, Argentyna, Chile, Australia, Nowa Zelandia, Republika Korei, Japonia, Singapur, Brunei, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Katar

P: Czy limit godzin 72 w „Zwolnieniu z wizy tranzytowej 72-hour” jest obliczany na podstawie czasu rozpoczęcia?

Odp .: Nie. Limit godzin 72 oblicza się, rozpoczynając od godziny zero następnego dnia wpisu podróżnego. Na przykład, jeśli podróżnik wjedzie do Chin w Międzynarodowym Porcie Lotniczym Guangzhou Baiyun w sierpniu 1, 2013, limit zwolnienia z obowiązku wizowego jest obliczany począwszy od 00: 00 w sierpniu 2, 2013. Podróżnik może opuścić Chiny przed 23: 59 w sierpniu 4, 2013.

P: W jaki sposób może ubiegać się o to cudzoziemiec, który spełnia wymagania zwolnienia z wizy tranzytowej 72?

Odp .: Cudzoziemiec, który spełnia wymagania, może złożyć wniosek do linii lotniczej, która przewozi go do Guangzhou, która złoży wniosek o imigrację międzynarodowego portu lotniczego Guangzhou Baiyun, który zapewni tymczasowy wjazd pasażera spełniającego wymogi dotyczące zwolnienia z obowiązku wizy tranzytowej po weryfikacji. Poza tym cudzoziemiec, który nie złoży wniosku o zwolnienie z wizy tranzytowej 72 przed wejściem, może złożyć wniosek o imigrację przed zakończeniem imigracji po przybyciu na międzynarodowe lotnisko Guangzhou Baiyun.

P: Czy podróżny może ubiegać się o zwolnienie z wizy tranzytowej 72 w godzinach, gdy w momencie wjazdu nie kupiono biletu lotniczego na wyjazd, ale on lub ona planuje zakup biletu lotniczego dla kraju trzeciego wyjeżdżającego w godzinach 72 po wjeździe?

Odp .: Zgodnie z wymogami, cudzoziemiec ubiegający się o zwolnienie z wizy tranzytowej 72 musi posiadać bilet lotniczy na lot łączony z potwierdzoną datą lotu i miejscem dla kraju trzeciego (regionu) opuszczającego Chiny na międzynarodowym lotnisku Guangzhou Baiyun, tj. , bilet lotniczy wyjścia jest już na miejscu przed wejściem. Dlatego ten środek ułatwiający nie ma zastosowania do cudzoziemca, który nie ma potwierdzonego biletu lotniczego na lot łączący w godzinach 72.

P: Czy ten środek ma zastosowanie do cudzoziemca przyjeżdżającego do Guangzhou z określonego kraju (regionu) z potwierdzonym biletem lotniczym na lot powrotny do tego samego kraju (regionu), skąd pochodzi on w godzinach 72 z potwierdzoną datą lotu i miejsca ?

Odp .: Zgodnie z wymogami, środek zwolnienia z obowiązku wizowego tranzytowego 72 dla cudzoziemca łączącego się przez międzynarodowe lotnisko Guangzhou Baiyun dla kraju trzeciego lub regionu. Dlatego środek ten nie dotyczy pasażera, którego krajem docelowym jest kraj, z którego pochodzi.

P: Czy cudzoziemiec może opuścić międzynarodowe lotnisko Guangzhou Baiyun w innym chińskim mieście po uzyskaniu zwolnienia z wizy tranzytowej 72?

Odp .: Może on wyjechać do miasta w Guangdong i nie może opuścić Guangdong.

P: Czy pasażer może wjechać do Chin na międzynarodowe lotnisko Guangzhou Baiyun, a następnie opuścić Wschodni Dworzec Guangzhou w godzinach 72?

Odp .: Środek ten jest obecnie dostępny tylko w międzynarodowym porcie lotniczym Guangzhou Baiyun, co oznacza, że ​​podróżujący, którzy korzystają z polityki zwolnienia z obowiązku wizowego tranzytowego 72, mogą wjechać i opuścić Chiny na międzynarodowym lotnisku Guangzhou Baiyun.

P: Co należy zrobić w przypadku, gdy cudzoziemiec, który ma zwolnienie z wizy tranzytowej 72 godzin, nie może opuścić Chin w godzinach 72 z powodu szczególnego powodu po wjeździe?

Odp .: W przypadku szczególnej potrzeby przebywania na terenie administracyjnym prowincji Guangdong dłużej niż godziny 72 z powodu siły wyższej lub przekroczenia dozwolonego zakresu pobytu, pasażer powinien złożyć wniosek o odpowiednią wizę do departamentu administracji wejścia-wyjścia miejskie organy bezpieczeństwa publicznego Guangdong.

P: Jeśli mam więcej pytań dotyczących imigracji, jak mogę poprosić o odpowiedź?

Odp .: Możesz zadzwonić na infolinię 24 ds. Zapytań w Baiyun Station of Exit and Entry Frontier Inspection: + 86 20 36066950 lub 24-godzina na infolinię Generalną Stacją Kontroli Wyjścia i Wejścia Guangzhou: + 86 20 32090088.